Congregatie - WZC Henri Vander Stokken
woonzorgcentrum
rusthuis, woonzorgcentrum, Pepingen, RVT, Vander Stokken
22
page-template-default,page,page-id-22,page-child,parent-pageid-6,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,overlapping_content,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Woonzorgcentrum Henri Vander Stokken vzw is ontstaan uit de congregatie van de Zwartzusters Augustinessen van Halle.

 

Woonzorgcentrum Henri Vander Stokken vzw maakt deel uit van de kostendelende vereniging Solidum, een achttal individuele woonzorgcentra in Vlaams-Brabant. Er wordt hecht samengewerkt met het oog op rationalisering doch iedere instelling behoudt beheersmatig haar volledige autonomie.
Deze groep werd opgericht door de congregatie van de Zwartzusters Augustinessen van Halle. De eerste Zwartzusters Augustinessen waren afkomstig van Dendermonde, en hebben zich steeds ingezet voor de ziekenzorg. Reeds in 1853 namen zij hun intrek in het oude Jezuïetencollege te Dendermonde. Dit was de oprichting van het “gasthuis”. In 1858 werd een eigen kloostergemeenschap Zwartzusters Augustinessen gesticht te Halle.

 

Van 1869 tot 1907 volgde een boeiende periode van overname en oprichting van diverse zorginstellingen door de congregatie. In 1936 werd de eerste nieuwbouwkliniek Sint-Maria te Halle, op de huidige vestigingsplaats van WZC Sint-Augustinus, geopend. In 1998 opende het nieuwe Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria de deuren op de ziekenhuislaan 100 te Halle. Verdere uitbreiding en bouw zijn nog steeds aan de orde. De congregatie van de zwartzusters Augustinessen van Halle draagt naast de ziekenzorg ook de zorg voor de ouderen hoog in het vaandel.

 

Elk van de hierna vermelde woonzorgcentra functioneren als een zelfstandige vzw. Ook hier is er voortdurend vernieuwing en uitbreiding met de diverse vormen van ouderenzorg.

 

De groep omvat momenteel 7 woonzorgcentra (v.z.w.-statuut) in de provincie Vlaams-Brabant:

 

In de toekomst wordt deze groep nog uitgebreid met:

  • Woonzorgcentrum “Van Lierde” te Affligem in samenwerking met het OCMW van Affligem, uitgebaat als publiekrechtelijke rechtspersoon.

Er is tevens een nauw samenwerkingsverband met het Regionaal Ziekenhuis Sint-Maria van Halle.

    Sorry, no posts matched your criteria.